Welke kosten kan je verhalen op de tegenpartij?
Na een ongeval waar iemand anders aansprakelijk voor is, is het erg belangrijk dat je alle kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Ook moet je daarvoor bewijs (nota’s, facturen etc.) verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten die je maakt om een arts of fysiotherapeut te bezoeken, kosten die voortkomen uit een kapotte fiets, kapotte kleding of schoenen, het eigen risico van je ziektekostenverzekering en kosten voor hulp in de huishouding. Het zou zonde zijn als je vergeet welke kosten je hebt gemaakt terwijl je deze wel kunt claimen.
Naast deze kosten kun je gemist salaris of gemist loon voor overwerk en kosten door een verblijf in het ziekenhuis vergoed krijgen. Ook kun je recht hebben op smartengeld. Benieuwd of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Ontdek het hieronder.
Het claimen van letselschade is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos. Wij verhalen de kosten op de tegenpartij.
Voorbeeld: een ongeval met een motorfiets met een botbreuk tot gevolg
Een 27-jarige man is op zijn motorfiets aangereden door een vrachtwagen. De bestuurder van de vrachtwagen heeft bij het verwisselen van de rijstrook de motorrijder over het hoofd gezien. Hierdoor ontstond een aanrijding. De politie is ter plaatse geweest en onze klant is door de ambulance vervoerd naar de eerste hulp van het ziekenhuis.
Door het ongeval liep onze klant een gebroken schouderblad op en een paar gekneusde ribben. Gelukkig deed de motorkleding zijn beschermende werking zodat verder letsel beperkt bleef. Onze klant is nog diezelfde dag geopereerd waarbij een plaat op zijn schouderblad is vastgezet. Deze plaat blijft in principe in zijn schouder zitten tenzij onze klant er last van krijgt. Voor het herstel van deze operatie staat een periode van drie tot zes maanden.
Vlak na deze operatie mocht onze klant geen zware werkzaamheden verrichten. De eerste periode sliep hij slecht en redde hij zich moeizaam in en om het huis. Het uitoefenen van zijn hobby’s voetbal en tennissen moest hij ruim een jaar achterwege laten.
De tegenpartij erkende in eerste instantie geen volledige aansprakelijkheid. Omdat zij eerst het proces-verbaal van de politie wilden afwachten, duurde het enkele maanden voordat zij hun aansprakelijkheid definitief erkenden.
Schadevergoeding
Hoewel de tegenpartij dus de volledige aansprakelijkheid niet meteen erkende, maakten we ondertussen al wel een begin met de regeling van de schade. Na een huisbezoek aan onze klant en inventarisatie van de schade realiseerden we alvast een voorschot van €2.500,-. Hiermee kon hij de eerste kosten betalen.
Ook voor de schoonmaakkosten in het huis en in de tuin werd een vergoeding betaald. Deze kosten konden we claimen op grond van de richtlijnen van de Letselschaderaad. Ook zijn de kosten voor de schade aan zijn motor en zijn kleding vergoed, net als de ziektekosten die voor eigen rekening kwamen.
Behalve schadevergoeding voor materiële kosten hebben we ook smartengeld kunnen claimen voor onze klant.
Verlies aan verdienvermogen
De eerste twee maanden na het ongeval kon onze klant zijn werkzaamheden als onderhoudsmonteur niet uitvoeren en in de drie maanden daarna slechts beperkt. Verder werkte hij normaal gesproken regelmatig over. Door zijn ongeluk kon hij deze uren een aantal maanden niet draaien. Dit zogenaamde verlies aan verdienvermogen is door de aansprakelijke verzekeraar vergoed. Hiervoor moest onze klant eerst een onderbouwing aanleveren over de gemiddelde inkomsten in het jaar dat vooraf ging aan het ongeval.
Definitieve regeling
Omdat het toekomstige verloop van het lichamelijke herstel niet duidelijk is, hebben we met de verzekeraar afgesproken dat onze klant zich kan melden bij de verzekeraar voor een aanvullende vergoeding als de klachten in de toekomst verergeren of als er opnieuw moet worden geopereerd. Dit is tussen de partijen vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.
Ontdek of je kunt claimen